maandag 21 april 2014

De fokkeschoot anders



Het begon ermee dat de klem voor de fokkeschoot op het kajuitdak los raakte en ook niet meer goed vast te draaien was. De moeren aan de binnenkant draaiden mee (2x) en één was kompleet weg. Dat leverde ook nog lekkage op.
Ik vond de plaats van de klem bovendien niet erg handig. Wanneer je aan het roer zit kun je er slecht bij.  Dat moet toch handiger kunnen.
Na enig uitproberen heb ik de schootvoering nu op de volgende manier ingericht.
Om te beginnen moest de fok zonder lier bediend kunnen worden. Daarvoor heb ik een extra blok aan de schoothoek gemaakt en een blok met hondsvot aan de kar op de rail van de keerfok gezet (zie foto). Daarmee is de fok makkelijk strak te trekken zonder lier.


Vanaf het blok boven in de mast loopt de schoot naar een blok vooraan op de stuurboord genuarail in plaats van naar het kajuitdak. Van daar loopt de schoot naar achteren door een geleideblokje aan de railingscepter. Op de kuiprand een extra klem gemonteerd waarin de schoot wordt vastgezet. De schoot laat zich nu veel makkelijker bedienen en los gooien, ook door de roerganger.


Mocht het zo hard waaien dat je de fok nog niet goed door kunt zetten dan is de schootlier van de kluiver ongetwijfeld niet meer 'bezet' en kun je de fokkeschoot daar prima overheen leggen. Ik heb nog even gedacht aan een extra (selftailing) lier op de plaats van de klem maar dat leek me wat overdreven.
Een nadeel is dat je een nieuwe schoot nodig hebt (extra lengte voor het extra halende part) maar dat had ook een positieve kant. De oude schoot leek af en toe wel van elastiek, zoveel rek zat er in. De nieuwe is uitkozen op minder rek en dat is goed te merken.

Geert Schuring / Windroos.

1 opmerking:

  1. Heel netjes Geert. Ik heb net dit weekend de oude schootklem vervangen. Bij het strijken van de mast vergeten de fokkeschoot los te maken en dan gaan er dingen stuk. De klem was uit de grondplaat getrokken en ook het overloopje staat krom. De klem zit vast met bouten en moeren waarbij de moeren tussen binnen en buitenschaal zitten, daar kun je dus niet bij. Om te vervangen kun je weinig anders dan in de binnenschaal een gat zagen om de moeren bereikbaar te maken.
    Uiteindelijk allemaal gelukt en nu noch een net houten plaatje maken om het gat af te dekken.
    Jur Pels/Parel

    BeantwoordenVerwijderen