maandag 1 mei 2017

Antifouling verwijderen

Na jarenlang over de oude lagen 'zelfslijpende' antifouling (International Micron plus) heen geschilderd te hebben, gaat het dit jaar echt niet meer. Met onze nagels kunnen we zo de plakjes antifouling van de romp af pulken. We moeten er dus toch aan geloven. Net als ieder ander keken we daar vreselijk tegenop. Achteraf was dat niet nodig geweest en hadden we het veel eerder kunnen doen.

Zoals altijd is goed gereedschap het halve werk. Na op You Tube het filmpje klik hier van de ons wel bekende Eli van den Broek (Small Ships Race/Toerzeilers/Waterkampioen) bekeken te hebben, schaffen we gelijk een dergelijk vacuüm schrappertje aan.


En het werkt uitstekend! Geen vieze rommel op de grond, geen blauwe kleren en geen blauw hoofd. Als je een klein beetje doorwerkt heb je in een halve dag één zijde van de boot klaar. Ik moet er wel bij zeggen dat we de kiel niet hebben gedaan. De antifouling op het staal zat er nog zo goed op, dat we dat hebben laten zitten. Na het schrap(p)en volgt schuren met korrel 80. Krasjes plamuren we met epoxyplamuur. Daarna nog een keer schuren met korrel 120 en een keer licht met korrel 240. Het schuren doen wij met een elektrisch schuurapparaat met stofafzuiging. Ideaal.

Na deze behandelingen ziet de romp er weer spiegelglad uit. De romp ontvetten, twee lagen Primocon (voor het hechten) erop en daarna één laag antifouling. Formeel moeten het er twee zijn, maar dat vinden wij niet nodig. Het resultaat mag er wezen!

na het schrappen
in de Primocon
eindresultaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten