dinsdag 19 maart 2019

De Zwaardkast gestraald en in de epoxy

Roest in de zwaardkast
Op de blog heeft al vaker een verhaal gestaan over de zwaardkast. Die blijkt aan de binnenkant te kunnen roesten, net als de rest van de kiel overigens, maar in die kast kun je erg slecht bij. Ik heb zelf al 2x met krabbers op een steel op mijn rug onder boot liggend die kast uitgekrabd en opnieuw in de verf gezet maar helemaal schoon werd het niet en het laatste seizoen kwam mijn zwaard door roestvorming klem te zitten in de kast.

Behandeling noodzakelijk
Met Geert heb ik diverse malen overlegd hoe dit aan te pakken en eigenlijk leek stralen en dan een 2 componentensysteem de beste en meest degelijke oplossing. Alleen alle straalbedrijven die we belden zeiden zo een smalle kielkast van 5cm breed niet te kunnen stralen. Daarbij kwam het verhaal van Wim bij wie de kiel zelfs doorgeroest was wat tot een zeer aanzienlijke kostenpost leidde. Er moet dus wel een keer iets gebeuren.

Gestraalde zwaardkast, blank staal
De oplossing.
Afgelopen najaar belde ik op aanraden van Sybren met Kooistra Jachtschilders, die al 2 North Beaches opnieuw in de verf heeft gezet. Na uitleg van het probleem en de vraag of hij die binnenkant kon stralen zei Durk: "Dat moet kunnen, en anders maak ik hem wel op een andere manier schoon."
Dus Parel is eind oktober bij Kooistra in Akkrum in de winterstalling gegaan en vorige week is Durk er aan begonnen.
Ook de straler van Durk kreeg de straalkop niet in die 5cm gleuf maar het bleek mogelijk om van onder af voldoende naar binnen te kunnen stralen om de kast volledig schoon te krijgen. Bijgaande foto laat de zwaardkast zien na het stralen en voor verdere behandeling. Brandschoon!!Toen Durk daar een fotootje van appte werd ik daar wel blij van. Ook de buitenkant van de stalen kiel is schoongemaakt, deels gestraald met Corond grit en deels geschuurd. Omdat ze bij Kooistra net werk af willen leveren is er na 2 lagen epoxy primer (2 componenten) ook nog geplamuurd.

Onderrand van de kiel gestraald, de rest wordt geschuurd.
Daarna in de kast en op de kiel nog 3 lagen epoxy primer (Boero Defender) en het ziet er allemaal heel glad en strak uit.

 
De hele kiel in de epoxy.
 Inmiddels zit de kiel en het onderwaterschip mooi strak in de antifouling (Boero Scirocco).
Op de vraag hoe lang de epoxy goed moet blijven antwoord Durk: Normaal geven wij op straalwerk 10 jaar garantie, dus reken maar 10 tot 15 jaar. Wel om de vijf jaar het zwaard er even uit om te controleren.

Al met al nog een hele operatie en met stralen, schuren en plamuren ook heel wat werk. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. Het bleek ietsje duurder dan aanvankelijk begroot zodat je voor het totaal op zo'n €1200 moet rekenen. Een hoop geld, maar dan heb je ook wat. Ik ben er in ieder geval erg blij mee.
Voor wie belangstelling heeft: https://kooistrajachtschildersbedrijf.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten