vrijdag 18 december 2015

We gaan naar het Wad in juni 2016

Parel op de Koffiebonenplaat bij Terschelling, in 2005 toen dat nog mocht.
Het weekend van 23-26 juni 2016 gaan we met de North Beaches naar het Wad. We gaan welliswaar niet droogvallen maar wel van den Oever naar Oudeschild. Donderdag verzamelen in Andijk, de thuishaven van de Schone Waardin,  vrijdag via den Oever naar Texel. Zondag weer terug.

Een mooie gelegenheid om voor een eerste keer ervaring op te doen op getijdewater. Bij voldoende belangstelling komt er een voorbereidingsavond waarop de tochtplanning wordt doorgenomen. Hoe bereken je de beste vertrektijd, hoe laat kun je de ondieptes passeren?

Uiteraard zijn ook de meer ervaren wadzeilers meer dan welkom.
Dit plan is ontstaan naar aanleiding van de ideeën die op de bijeenkomst van 15-11-2015 werden geopperd. Informatie en/of aanmelden kan bij jur@jurpels.nl.

Op de bijeenkomst van 15-11 kwamen nog meer interessante zaken voorbij. Ronald Boontje was zo vriendelijk hier wat dingen van te noteren, zie hieronder zijn notities:
Tijdens het rondje langs de aanwezigen kwamen de volgende items aan de orde:

·       Gadgets: uitklapbare mik van aluminium door Geert Schuring. Geert zal proberen een begrijpelijke tekening te maken en deze te publiceren.
·       De bio-toevoeging in diesel zorgt voor bacteriegroei en vervuiling, daarom beter om shell V-power diesel (zit geen bio diesel in) te tanken. GTL is ook een mogelijkheid, maar voldoet niet aan de norm die de motorfabrikanten hanteren. Pas op voor je garantie! Kijken of je via het vulgat of via het peilgat met vacuumpompje anderhalve liter kunt opzuigen in transparante PET-fles; dan beoordelen of er vervuiling in zit. Na openen van het mangat van de dieseltank om de tank te kunnen schoonmaken, moet hij ook weer dieseldicht worden afgesloten. Daarvoor kan je een dieselbestendige pakking kopen en zelf op maat knippen. De schroefgaatjes afdichten met vloeibare pakking. Voor vragen: Bob Waage.
·       Mooie bestemming: IJsseloog eilandje in de IJssel bij Kampen, ook Kampen is de moeite waard.
·       Boeken: Thijs Broer “Langs de kust. “De kim blijft altijd even ver”, Theo Horsten
·       Isailor past op de Ipad,  rekje maken van bijv oude kleerhangers op het luik, Ook Navionics werkt erop
·       Pootjes op de wadpoten met behulp van scharnieren ipv onderbinden met touw
·       Let op dat op Autohelm op binnenwater bij grote ijzeren wanden (binnenvaartschepen, damwanden, bruggen) e.d. ernstige afwijkingen kan geven.
·       Ontwerp van de Stasha bijboot link; www.woodenwidget.com/stasha
·       Jur geeft demo hoe je het zwemvest kunt controleren. Altijd een extra gaspatroon en zouttablet meenemen (patroon kan wel 10 jaar mee) en elk jaar het tablet vervangen.
·       Garmin 721 plotter plus AIS, is Jur zeer goed bevallen tijdens Noorwegen reis
·       Kajuittafel oplossing voor instabiliteit?
·       Paternoster en paravaan als gadget voor makreelvissen (plus rookoven)
·       Plastic rolletje als regenzeiltje in de kajuitingang achter het teakhout opbergen tot vlak onder het brugdek met zeillat onderin om strak te houden
·       Pocket earth alle stafkaarten van de wereld App
·       Antenne en router om zwakke internetsignalen te versterken
·       Praatje Margreet:
·       Combi zeemarifoon met AIS en Garmin plotter (zonder transponder)
·       Goede tri-lens radarreflector in mast ( medium size)
·       Via Bremerhaven naar Ostendorf via klein kanaaltje naar Brunsbuttel in Kielerkanaal zonder in groot ruig water te komen
·       Toerzeilers lid worden a €39 wordt ten zeerste aanbevolen!

·       In maart komt er een nieuwe Waterkampioen met een vergelijking van 3 droogvallende kleine schepen: een Noordkaper, een North Beach 24 en een Cornish Crabber 24




Geen opmerkingen:

Een reactie posten