donderdag 7 juli 2016

Mast overboord

Arme familie Wiarda... wat een nachtmerrie. Gelukkig dat hulp nabij was en dat het goed is afgelopen.
Van de stie van de KNRM:
05-07-2016TEXEL OUDESCHILD
Dinsdagmiddag 5 juli, even na vieren, wordt er alarm gemaakt voor reddingstations Oudeschild-Texel (Cornelis Dito) en het collegastation Den Helder.(Joke Dijkstra)
Het 7 meter lange zeiljacht Forlet, onderweg van Medemblik naar Vlieland met 3 personen aan boord, was in de Doove Balg op de Waddenzee in problemen gekomen. Door de sterke wind (7 met uitschieters naar 8) was de mast gebroken en overboord geraakt.
De Texelse kotter TX 21Pieter van Aris, was in de buurt en had het onfortuinlijke zeiljacht alvast op sleeptouw genomen om er voor te zorgen dat het niet aan de grond zou lopen.
De gealarmeerde reddingboten spoeden zich ondertussen naar de Doove Balg. Daar aangekomen treffen ze het zeiljacht achter de TX 21 aan en wordt begonnen met het bergen van de mast van het zeiljacht. Een nauwlettend klusje voor de Cornelis Dito gezien de wind en golfslag. Nadat de mast op het jacht is gezekerd en alle lijnen aan boord zijn gehaald, neemt de Joke Dijkstra de sleep van de TX 21 over en wordt koers gezet naar de passantenhaven in Oudeschild.
Onderweg daar naar toe wordt de oudste opvarende (80+) van het jacht overgezet naar de Joke Dijkstragezien de wind en kou.In de haven neemt de Cornelis Dito de sleep weer over en kan het zeiljacht veilig afgemeerd worden.

Een link met de videobeelden vanaf de TX 21 van de reddingactie vindt u hieronder:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten