donderdag 29 juli 2010

Aan de mooring


In ons land zie je ze niet, maar in Engeland des te meer! (Overigens ondersteunen we van harte de oproep van Anje Valk om in de Vliestroom moorings te leggen!) Aan een mooring liggen is leuk en je slaapt geruster dan achter het anker, vooral als het tij hard loopt!
Het oppikken van een mooring op stroom is weer een vak apart (je hebt liever geen lijn in je schroef), maar hier wil ik toch vooral een typische NB tip geven. Of bij vloed of bij eb, er is altijd wel een situatie dat de wind tegen of schuin tegen de stroom staat. De boot weet in zo'n geval niet goed wat 'ie doen moet: op wind of op stroom gaan liggen. Het gevolg is meestal dat de mooringboei ritmisch tegen de romp gaat bonken. Weliswaar zacht plastic, maar het houdt je wel uit je slaap.

Dankzij onze boegspriet kan het ook anders: je haalt eerst de boegspriet even naar binnen, haalt de lijnen door de ogen vooraan (die zijn lekker groot) en schuift de boegspriet weer uit. Flink strak aanhalen, zodat de boei ook het waterstag niet raakt en geen gebonk meer. Uiteraard kun je de mooring eerst normaal oppikken en tijdelijk vastmaken en dan deze actie uitvoeren.

Rest de vraag waarom wij eerst vele malen aan een mooring hebben moeten liggen en pas vandaag in Queenborough op het idee kwamen.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten