zaterdag 5 maart 2011

Muiterij....

Ik durf het bijna niet te schrijven op deze plek, maar we zijn serieus aan het kijken naar een ander schip. Waarom? De North Beach 24 bevalt toch uitstekend? Jazeker, qua zeileigenschappen en soort schip, maar..... we willen graag:
  • onafhankelijker zijn van havens, langer achtereen kunnen varen en/of ankeren.
  • dus meer bergruimte (dat vooral), meer diesel, meer stroom, meer water voorraad.
  • een aparte natte cel met douchemogelijkheid. En je natte zeilkleding uit de weg.
  • een ruimer bed, meer stahoogte (onze ruggen worden er niet jonger op...)
  • wat meer leefruimte is ook niet weg.
  • echt kunnen droogvallen, ook op zand.
Tja wat dan? Kijk je naar moderne productieschepen, dan kom je uit op een Oceanis 31 of Sun Odyssey 30/33. Beide leverbaar met liftkiel. Ze lijken veel boot voor het geld te bieden, maar dat is bedrieglijk: de kale "vanaf" prijzen zijn wel heel kaal. Tel er rustig 30.000 euro bij op voor een compleet afgeleverd schip. Belangrijker: het is niet het type schip dat je zoekt na een North Beach. En binnen is de sfeer wel erg modern/koel. Een enorme koelkast en een minuscule navigatiehoek, dat zegt het wel zo'n beetje. En dan zo'n gigantisch stuurwiel waar je je langs moet wurmen op weg naar de open spiegel waar de stuurman  hoog maar volledig onbeschut z'n werk moet doen. Niet echt een genoegen op een oversteek met regen....

Tweede hands dan? De North Beach 29 "Tom Poes" staat te koop. Voor een ton. Voldoet aan de meeste bovenstaande wensen, maar je kunt nog steeds niet droogvallen. En zoveel extra ruimte biedt hij nou ook weer niet voor die ton die je uitgeeft. En dan staat er bij ons in Naarden een mooie Pilot Cutter 30 (Cornwall boats) van 2004 te koop, ook voor een ton. Prachtschip, maar ook hij valt niet goed droog en het interieur is spartaans en veel kleiner dan je zou denken. Plus het hele gaffeltuig gedoe met bakstagen enzovoort. Toch maar niet. Natuurlijk staan er nog veel meer en nog veel oudere boten op Internet, maar daar hebben we geen zin in: een schip dat eerst gerenoveerd moet worden. Kost ook klauwen met geld.
Tja, en dan kom je tamelijk automatisch uit op de Noordkaper 31 Cabin. Midzwaard kotter met veel ruimte en de juiste sfeer. Vorig jaar zomer zijn we erin wezen kijken. Dat zat gelijk goed. Ruim bed, ruime natte cel, veel leef- en bergruimte, ruime kombuis en navigatiehoek en qua uiterlijk sfeer helemaal North Beach. En veel keuze in indeling, houtsoort en kleuren. Motor en andere techniek prima bereikbaar en zo goed als stahoogte. De schepen worden op bestelling gebouwd in Turkije en afgebouwd/getuigd in Harlingen. Een vergelijkbare constructie als bij de NB. We zijn wezen praten met de bouwer: een echte zeiler die kritiekpunten (bijv. slordige motor inbouw) niet wegwuift maar meedenkt hoe ze op te lossen zijn.

Onze vraagtekens liggen vooral op het gebied van de zeileigenschappen. Die moeten in ieder geval niet minder zijn dan die van de NB. De NK lijkt ondertuigd te zijn t.o.v. de NB. 55 meter zeil op 6,2 ton tegen 33 meter op 3 ton bij de NB. Een genaker lijkt noodzakelijk. Hoe zal de drift zijn met dat relatief kleine midzwaard? En hoe hoog gaat hij? We hopen dat in een proefvaart te ervaren.

De NK is een heel stuk duurder dan de Franse productie boten. Dat valt in de praktijk echter mee: de kale prijs omvat aflevering, koelkast, walstroom, grote lichtaccu en nog veel meer waar je bij de andere boten voor moet bijbetalen. Een aanpassing in het interieur kost nauwelijks iets extra omdat het toch al met de hand gemaakt wordt. En hij is veel ruimer: zeker vergelijkbaar met een 35 voet Oceanis.

Tja, het lijkt een beetje muiterij op deze plek, maar we gaan proefvaren. Als dat bevalt en de spaarpot kan het trekken zou het zomaar kunnen zijn dat onze geliefde Noorderzon in september te koop staat.....

4 opmerkingen:

  1. Hoi Joost
    Muiterij........... hoe durf je, maar ik begrijp je denk en gevoels proces denk ik wel. Ik ben gister op de Hiswa geweest en in veel zeilboten gezeten, vooral in de kuip, maar het comfort van een North Beach onder zeil aan de lage kant vind je nergens. Als je nog aan het zoeken bent moet je beslist ook eens kijken naar de Boreal: http://www.voiliers-boreal.com/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=91&lang=nl&5188df8b6a326acb0b83344c6e5e691c=aad35a144d7a24610745d62def2327bb
    Als ik het geld had zou ik er ernstig over na gaan denken. Maar voorlopig blijft het voor ons nog even de North Beach.
    Ik ben wel erg benieuwd naar de zeileigenschappen van de NK31, dus hoor graag een keer van je hoe dat is.
    Overigens zou dit dan dus de laatste kans kunnen zijn om een keer mee te doen met de Small Ships Race. Dat gaat een uniek evenement worden.
    Succes met je zoektocht

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Joost,
    mooie boot hebben jullie uitgezocht! Lijkt me alleen inderdaad wel wat minder zeilen, vooral bij minder wind. Maar wel comfortabel. Als ik een andere droomboot zou mogen kiezen (ben natuurlijk wel heel tevreden met onze eigen droomboot) zou ik voor de Wanderer 34 gaan. Wel een geldschip erbij natuurlijk, want dan ben je weer het dubbele van de NK 31 kwijt vrees ik...
    Succes ermee! Groet Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Ronald
    Ja, een genaker erbij lijkt wel verplicht. Over twee weken gaan we proefvaren, ik hou je op de hoogte. Dit seizoen in ieder geval nog de NB!
    Joost

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ok, we hebben proefgevaren en we gaan het doen! Voor een verslag, zie mijn eigen weblog. Joost

    BeantwoordenVerwijderen