zondag 27 maart 2011

Schroefas


Het hele vorige seizoen heeft onze schroefas gelekt. Niet veel, maar de bilge bleef nooit droog en er hingen altijd druppels aan de afdichting. Bij diverse instanties om raad gevraagd, van alles geprobeerd, maar nooit een afdoende oplossing gevonden. Er bleken twee lagen vetkoord in de afdichting te zitten. Deze sloten niet goed af en dat was eigenlijk niet te verhelpen.


Afgelopen najaar de motor bij Abma in Sneek (dealer Yanmar) een servicebeurt laten geven. Deze kwam met de aanbeveling het oude model koppeling te vervangen door een Volvo Seal. Dat hebben we dan ook deze winter laten doen. Het geheel ziet er mooi uit, maar nu nog even afwachten of het ook werkt! (Trouwens, nu niet vergeten na droogvallen de lucht eruit te knijpen en eenmaal per jaar vet in te spuiten...)

4 opmerkingen:

  1. Grappig, wij hebben exact hetzelfde laten doen vorige week! Ook een Volvo seal. Helaas hebben we te lang doorgevaren met de oude seal die ik al de nodige malen had aangedraaid, waardoor de schroefas ingesleten was... En die dus vervangen moest worden. Deze week gaat de boot te water, dus we zullen het zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Bob

    nou, hij ligt in het water. Even knijpen, je hoort de lucht eruit stromen en dan komt er wat water. Loslaten en klaar. Hij is dicht en ook als de as draait. Onze motor is tevens opnieuw uitgelijnd en dat scheelt aanzienlijk in de trilbeweging van de schroefas en dus de belasting van de afdichting. Ook het motorlawaai is een stuk minder. Maar dat kan ook komen omdat de kleppen opnieuw gesteld zijn en de motor dus efficiënter loopt. Opvallend was ook dat hij na 5 maanden al bij de allereerste omwenteling direct startte. Kortom, het is de moeite waard geweest.

    Joost.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Joost,

    Goed om te horen dat het positief heeft uitgepakt. Vrijdag gaat onze boot weer in het water. Benieuwd of het bij ons ook zo voorspoedig loopt!

    BeantwoordenVerwijderen