zondag 24 augustus 2014

Nieuwe buiskap

Wij zijn toe aan een nieuw buiskapje. Omdat wij nog over een oud, hoekig, Engels model beschikken, zouden we graag een wat moderner, gestroomlijnder uitvoering willen hebben. Ook denken wij erover om voor de kajuitingang gelijk een oprolbaar plastic raam met rits en muggenhor te laten naaien (als voor een tentingang). Heeft iemand daar in de praktijk ervaring mee?

We hebben leuke kapjes gezien bij collega NB-zeilers, maar op welke boot...?

Wie wil ons een foto sturen van zijn buiskap met de vermelding waar het gekocht is? Dat zou ons erg helpen...

bob.waage@gmail.com


4 opmerkingen:

  1. Hoi Bob
    Wij zijn inmiddels aan ons 2e buiskapje toe, de 2e was nog een restant van Jan, maar zijn juist erg content met het originele, hoekige, model.
    Tegen inregenen met achterlijke winden hebben we een vierkante plastic lap met de breedte van het schuifluik, die vastzit aan de houten rand van het schuifluik. Normaal ligt de lap opgerold op het luik, regent het dan gaat het luik dicht, de lap wordt naar beneden gerold. In de onderkant zit een dun zeillatje wat dan ca 5 cm boven de kuipbanken zit. de lap kan aan de onderkant vastgezet met 2 elastiekjes. Voordeel is dat je licht houdt in de kajuit, dat je onder de lap door kopjes koffie naar buiten kan schuiven, dat ie altijd gebruiksklaar is, nooit in de weg zit en heel snel in positie te brengen is. ik was er van overtuigd dat ik er al eens iets over had geschreven op de blog maar kennelijk niet. Ook voor de hor heb ik een uiterst simpele maar afdoende oplossing. ik zal er dit weekend wat foto's van maken en dan op de blog plaatsen.
    groet Jur

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hebben dit jaar een nieuwe, foto zie onze blog. De originele oude buiskap ingeleverd en deze is precies nagemaakt met nieuw materiaal. De oude was helaas weggegooid, dus we hebben geen patroon. Kennelijk waren er verschillende originele modellen. deze is niet vierkant. Ziet er wel snel uit, maar iets er aan bevestigen is lastiger. We hebben drie aparte dingen: een hor die ipv het schuifluik bovenin kan schuiven, een losse spatlap met elastieken aan de lier bevestigd en de buiskap dus. De hor in het schuifluik is wel effectief, maar heeft als nadeel dat je er niet onder kan staan. We wilden ritsen aan de buislamp, maar dat is de zeilmaker waarschijnlijk vergeten en daar hebben we niet meer over gezeurd, omdat hij net op het nippertje klaar was en we hem wel heel mooi vonden zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Buislamp = buiskap . Dit jaar weinig aan bloggen toegekomen, het was te mooi zeilweer. Wat in het vat is verzuurt niet: ik zal een foto van de hor opzoeken! We hebben overigens wel weer enorm genoten van de north beach en zijn er zelfs al een paar uur mee op zee geweest :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klopt, Bob, dat geldt voor mij evenzeer. Het kan nog wel, maar het wordt wel oud. Ik houd mij aanbevolen voor suggesties over hoe en waar en prijs.
    Succes met je website; ik ga er nu kijken. Groet, Sybren

    BeantwoordenVerwijderen